Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Lycklig den som kan glömma
Isbn: 978-91-8050-334-1
Förlag: Historiska media
Kategori:
Historia
Tillgänglig sedan: juli 2023
Uppläsare: Ludvig Josephson
Length: 15 timmar 7 minuter

Ljudbok

Lycklig den som kan glömma

Lycklig den som kan glömma är Andreas Gedins personliga och fascinerande berättelse om hans farfar, Georg Israel. Georg är den socialistiske sionisten som såras vid östfronten i första världskriget och är en del av det myllrande judiska kulturlivet i 1920-talets Berlin.

Där möter vi psykoanalysens pionjärer, vänsteraktivister, författare och konstnärer, såsom Joseph Roth och John Heartfield, och följer Georg då han bygger en framtid och bildar familj med hustrun Lena. De inser inte att det levande judiska Berlin är på väg att gå under, och i sista stund flyr de till Sverige i april 1938. Deras nya hem på Linnégatan i Stockholm blir en mötesplats för författare i exil. Men även för motståndsmän och underrättelseagenter, vilket säkerhetspolisen noterar.

Parallellt följer vi Georgs släktingars och deras medresenärers väg mot Förintelsen. Det som Georg gjorde allt för att försöka glömma.

Konstnären och författaren Andreas Gedin blandar i Lycklig den som kan glömma arkivfynd med miniessäer i en ömsint och vindlande skildring av ett judiskt öde i Förintelsens skugga.


Provlyssna
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Smartphone