Jump to content
Cover for Dikter
Isbn: 978-91-7781-798-7
Publisher: Modernista
Category:
Poetry
Accessible since: May 2022

E-book

Dikter

»En av det engelska språkets mest firade och kontroversiella efterkrigspoeter.« Margaret Atwood

»Dikterna känns i kroppen och de stannar kvar i tanken på ett sätt som endast riktigt briljant poesi gör.« Betyg: 5 av 5 - Catharina Bergman, BTJ


Som poet hör Sylvia Plath till 1900-talets stora förnyare, inte minst för de ämnen hon tog sig an och för det orädda, distinkta sätt med vilket hon gjorde det; i en särpräglad, sammanhållen bildvärld växer dikterna fram, med betydande självbiografiska inslag, men också med formmässigt mästerskap.
Plath färdigställde två diktsamlingar under sin levnad The Colossus (1960) och Ariel, som utkom två år efter hennes död. I denna urvalsvolym ingår dikter från de två diktsamlingarna, samt ur de postuma utgåvorna Crossing the Water och Winter Trees.
I svensk översättning av Siv Arb.

SYLVIA PLATH föddes i Boston 1932. Efter att ha skrivit en avhandling om Fjodor Dostojevskij kom hon i mitten av 1950-talet till England som Fulbrightstipendiat. Debutboken The Colossus utkom 1960, men det var med den postuma utgåvan av Ariel 1965 som hennes rykte verkligen började växa. Under hela livet led Plath av svåra depressioner. Hon begick självmord 1963.


Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone